Satayspyd med agurkesalat og peanutsauce

Annonce | Indlægget er udgivet i samarbejde med Shroomy

Smagfuld og nærende opskrift på veganske satayspyd lavet med den fantastisk lions mane svamp. Med sin kødagtige tekstur, delikate smag og høje ernæringsværdi er lions mane en fantastisk plantebaseret erstatning for kød. Kombineret med en krydret marinade, en frisk og spicy agurkesalat samt en cremet peanutsauce, er den her ret den rene smagseksplosion, der både laves glutenfri og er naturligt laktosefri.

Lions mane-svampen er ikke bare utrolig smuk, men har også en fantastisk evne til at absorbere smag og skabe en saftig, næsten kødfuld konsistens, når den tilberedes. Udover sin tekstur byder lions mane på milde nøddeagtige undertoner, som gør den perfekt til krydrede retter som den her. Spydene får deres skønne smag fra en aromatisk marinade med ingefær, spidskommen, garam masala og et strejf af cayennepeber. Når svampestykkerne presses fri for væske og masseres grundigt med marinaden og den tynde dej, opnår de en sprød og lækker overflade ved stegning. Den spicy agurkesalat bringer balance til retten med sin friske smag fra koriander, risvinseddike og en subtil varme fra chili. Sesamolie og sesamfrø tilføjer en nøddeagtig dybde, mens den saftige agurk skaber en perfekt kontrast til de krydrede spyd. Og så er der ingen satayspyd uden peanutsauce! Den fyldige og cremede sauce, lavet af peanutbutter, kokosmælk, lime og sojasauce, tilfører en luksuriøs dybde og gør retten komplet. Juster konsistensen med lidt vand for at opnå den perfekte dip til dine sprøde satayspyd.

Denne ret er nem at lave, spækket med sundhedsfremmende ingredienser og smag, og kan nemt tilpasses til glutenfri behov. Den er ideel til alt fra hverdagsmiddage til imponerende serveringer for gæster.

Svampe er virkelig naturens gave til både krop - og smagsløg. De er rige på essentielle næringsstoffer som vitaminer (bl.a. B-vitaminer), mineraler (som kalium, selen og kobber) og antioxidanter, der styrker immunforsvaret og understøtter kroppens generelle sundhed. Svampe er også en fremragende kilde til protein og kostfibre, hvilket gør dem til et perfekt valg i plantebaserede retter.

Lions mane-svampen er særlig bemærkelsesværdig. Udover sin kødfulde tekstur, der minder om kylling, indeholder den bioaktive forbindelser som beta-glucaner og erinaciner, der potentielt kan:

  • Styrke immunforsvaret ved at aktivere kroppens naturlige forsvarsmekanismer.

  • Virke antiinflammatorisk, hvilket kan være gavnligt for personer med kroniske betændelsestilstande.

  • Understøtte kognitiv sundhed ved at stimulere produktionen af nervevækstfaktor (NGF), der er afgørende for hjernens funktion.

Hvis du ønsker at opgradere dit måltid med sundhedsmæssige fordele uden at gå på kompromis med smagen, er Lions mane det perfekte valg. Ud over at være lav på fedt og kalorier bidrager dens proteinindhold og komplekse tekstur til en mættende og tilfredsstillende spiseoplevelse. Lions Mane er også bæredygtig og dyrkes uden at belaste miljøet, hvilket gør den til et etisk valg for jer, der ønsker at spise grønnere.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 20-25 min.
Tilberedningstid: 20-25 min.
I alt:
 40-60 min.

Nok til 8 stk.

HVAD SKAL DU BRUGE:

LIONS MANE

  • 450 g lions mane fra Shroomy

  • Godt med olie til stegning 

TYND “DEJ”

  • 3 spsk mel

  • 6-7 spsk vand

MARINADE

  • 1 tsk ingefærpulver eller frisk ingefær 

  • 1 fed hvidløg

  • 1/2 spsk karry

  • 1/2 spsk stødt koriander

  • 1 tsk spidskommen

  • 1 tsk garam masala

  • Evt. 1/2 tsk cayennepeber ell. chilipulver 

  • 1 tsk salt 

AGURKESALAT

  • 1 agurk

  • 1-2 spsk risvin- eller æbleeddike

  • 1-2 spsk soya

  • 1-2 spsk sesamolie

  • En håndfuld friske koriander

  • 1 spsk sesamfrø

  • Evt. lidt fintskåret grøn chili

PEANUTSAUCE

  • 3 spsk peanutbutter

  • 2-3 spsk kokosmælk

  • 2 spsk soya 

  • Saft af 1 lime

HVORDAN LAVER DU DEM:

  1. Rens svampene og skær det hårde stykke nederst på svampen af (hvis der er noget).

  2. Riv svampene i mundrette stykker - endelig ikke for store - og kog dem i 3-4 min. til de kun lige er møre. De må endelig ikke blive for udkogte. 

  3. Rør i mellemtiden mel og vand sammen til en ensartet tynd “dej” og lad det stå på bordet. 

  4. Når svampene er kogt færdig, presser du alt vandet ud af svampestykkerne med begge hænder og lægger dem i en skål. 

  5. Masser alle ingredienserne til marinaden godt ind i svampenestykkerne og tilsæt til sidst den tynde dej. 

  6. Vend det hele godt sammen med hænderne og lad det så stå i 5-10 min. på køkkenbordet og marinere.

  7. Sæt så 3-4 svampestykker på et spyd og pres stykkerne mod spydet med hænderne, så de “sætter” sig bedre.

  8. Hæld godt med rapsolie i en pande, skru op på medium-lav varme og når olien er varm, steger du spydene ved den medium-lave varme. 

  9. Sørg for at vende dem undervejs, det tager ca. 4-5 min. per spyd, da svampene skal steges godt igennem, men også skal have en sprød overflade. 

  10. Lav i mellemtiden peanutsaucen ved at røre alle ingredienserne sammen og smag den til. Du kan evt. røre lidt i vand i, hvis du ønsker den mere flydende.

  11. Skær agurken ud i mundrette stykker og vend dem med de resterende ingredienser.

  12. Server peanutsaucen og agurkesalaten på siden af dine lækre svampe-spyd. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

SVAMPENES STØRRELSE Stykkerne skal ikke være for store, da de hurtigere vil blive gennemstegt samt sprøde, hvis de er lidt mindre.

MARINADEN Det er vigtigt, at du masserer marinaden og den tynde dej ind i svampene med hænderne, da det vil gavne stegningen.

GLUTENFRI Brug en glutenfri mel i “dejen” og en glutenfri soya for en glutenfri version.

LAKTOSEFRI Retten er naturlig laktosefri.

Forrige
Forrige

Sprøde arancinier med ragu sauce

Næste
Næste

Glutenfri porretærte med parmesan