Fastelavnsboller med remonce, vanilje og citroncreme
Luftige, smørbagte fastelavnsboller, fyldt med en cremet remonce, vaniljeflødeskum og en frisk og syrlig lemoncurd. De sprøde sukkerdækkede boller er en kombination af det søde og det syrlige, citronsmagen og vaniljesmagen - åh, det er bare et match made in heaven. De her fastelavnsboller er indbegrebet af balancerede smage, fyldige konsistenser og så byder de bare på en vidunderlig smagsoplevelse.
DEJ
Fastelavnsbollen er lavet af en smidig, luftig gærdej, der får sin karakteristiske dybde fra havremælk, der giver en let sødlig og fyldig base, men det kan også erstattes med almindelig mælk. Gær sikrer en blød og let bolle med den perfekte hævning. Smørret er en essentiel ingrediens for en blød, saftig og aromatisk dej og kardemomme tilføjer varme og en let krydret sødme, som gør bollerne så lækre.
LEMONCURD
Den bløde lemoncurd er en frisk og syrlig citroncreme, der tilfører en perfekt kontrast til den søde remonce. Frisk citronskal og -saft skaber en intens citrussmag og en perfekt balance mellem syrlighed og sødme. Æg giver lemoncurden en fyldig og cremet konsistens. Smørret sikrer en silkeblød tekstur og en rig smag og sukkeret runder syren fra citronen af og fremhæver de naturlige aromaer.
OBS. Du kan både købe færdiglavet lemoncurd eller lave din egen selv. Vi vil dog anbefale, at lave den dagen inden fastelavnsbollen skal serveres, så den kan sætte sig ordenligt.
REMONCE
Den klassiske remonce tilfører fastelavnsbollerne en dyb, nøddeagtig sødme og en smørblød tekstur. Marcipanen giver en intens nøddeagtig smag. Smørret sikrer en cremet, blød remonce, der smelter under bagningen og sukkeret fremhæver mandlernes naturlige sødme og karamelliserer let under bagningen.
VANILJEFLØDESKUM
For at give en let og luftig afrunding fyldes bollerne med vaniljeflødeskum, som har en fløjlsblød tekstur og en let sødme. Fløden piskes til en luftig skum, der tilfører en let cremet konsistens. Flormelisen søder flødeskummen uden at gøre den tung og vaniljepulveret giver en dyb og aromatisk vaniljesmag, der harmonerer med de øvrige søde og syrlige elementer.
SUKKER
For at fuldende fastelavnsbollerne pensles de med hjemmelavet sukkersirup, som sikrer, at sukkerdrysset hæfter sig perfekt på bollerne. Sukkersiruppen giver bollerne en let glinsende overflade og tilføjer en delikat sprødhed og et smukt, glitrende finish.
Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.
Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.
Forberedelsestid: 20 min.
Tilberedningstid: 1,5 t.
I alt: 2 t.
Nok til 6 stk.
HVAD SKAL DU BRUGE:
LEMONCURD
Skal af 0,5 citron
0,50 dl citronsaft (ca. 1,5 citron)
60 g sukker
1 æg
40 g smør
Evt. 1 spsk maizena
DEJ
12 g gær
0,75 dl/60 g havremælk
1 æg
15 g sukker
250 g hvedemel
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemomme
60 g stuetempereret smør
REMONCE
75 g marcipan
50 g smør
40 g sukker
VANILJEFLØDESKUM
30 g flormelis
2,5 dl fløde
3 tsk vaniljepulver
SUKKERSIRUP OG -DRYS
1 spsk sukker
3 spsk vand
3 dl sukker til drys
HVORDAN LAVER DU DEM:
DEJ
Begynd med dejen. Tag smørret ud på køkkenbordet en time inden dejen skal laves.
Rør gæret ud i mælken, tilsæt æg, sukker, mel, salt og kardemomme og ælt dejen sammen (helst i en røremaskine) i 3-4 min. til den er samlet.
Tilsæt så smørret og rør i 9-10 min. ved middel hastighed til dejen er smidig og glat.
Lad så dejen hæve tildækket i en time på køkkenbordet. Lav i mellemtiden fyldet og sukkersiruppen.
LEMONCURD
Lav lemoncurden. Har du mulighed for det, så lav den dagen inden, du laver fastelavnsbollerne, så den kan sætte sig ordentligt.
I en gryde pisker du citronskal, citronsaft, sukker og æg sammen.
Varm så op til middelvarme. Det må endelig ikke overstige 80 grader, så ender du med røræg i stedet.
Rør rundt konstant til det begynder at få godt med middel-varme, ca. efter 5 min.
Tilsæt så smør skåret i mindre tern og pisk videre, til det begynder at tykne.
Tilsæt evt. maizena, hvis den ikke begynder at tykne og pisk videre et par minutter til det begynder at tykne.
Tag så gryden af varmen og pisk videre til det har fået en tyk konsistens (husk dog, at det sætter sig yderligere, når det har været på køl).
Sigt lemoncurden over i en beholder og stil det på køl. Det kan holde sig i op til 8-9 dage.
REMONCE OG VANILJEFLØDESKUM
Rør så marcipan, smør og sukker sammen til en ensartet remonce. Lad det stå på køkkenbordet.
Pisk derefter fløden til en let flødeskum, tilsæt så flormelis og vaniljepulver og pisk til en “fast” flødeskum.
FORM FASTELAVNSBOLLERNE
Rul så dejen ud på et meldrysset bord så den måler en rektangel på 39x26 cm. og skær 6 kvadrater på 13x13 cm.
Læg en stor tsk remonce i midten af kvadraterne og saml fastelavnsboller. Se her hvordan de samles.
Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem så efterhæve tildækket i 20 min.
Forvarm din ovn på 200 graders varmluft, pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg og bag dem i 15-16 min. til de er gyldne.
Lad dem køle af i 10-15 min. mens du laver sukkersiruppen.
SUKKERSIRUP
Kom sukker og vand i en lille gryde, kog det op og lad det så simre i 4-5 min.
Sluk for varmen, lad det køle af og hæld så sukkeret til drys i en skål, som fastelavnsbollerne kan dyppes i.
SAML FASTELAVNSBOLLERNE
Fyld fastelavnsbollerne med vaniljeflødeskum og lemoncurd efter smag, pensl dem med lidt sukkersirup og dyp dem i sukkeret. Top med lemoncurd og så er der vist ikke andet at sige end - velbekomme!
OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER
LAKTOSEFRI For en laktosefri version brug da laktosefri smør og fløde.
MÆLK Du kan sagtens bruge alm. mælk i stedet for havredrik.
LEMONCURD Du kan godt bruge en færdiglavet lemoncurd, bare sørg for den ikke er for fast, for så bliver den svær at sprøjte ind i fastelavnsbollerne.
FYLD Vi har brugt en fylde tyl til at fylde fastelavnsbollerne - det er klart nemmest.