Citrontærte med brændt marengs, champagneeddike og citronolie

Annonce | Indlægget er udgivet i samarbejde med Oliviers & Co

Den her citrontærte med brændt marengs, champagneeddike og citronolie er en smuk, sofistikeret og smagfuld afslutning på nytårsmiddagen. Den sprøde mørdejsbund, den silkebløde lemoncurd og den let syrlige, luftige marengs med champagneeddike toppet med citronolie skaber en dessertoplevelse, der emmer af luksus og elegance. Med sin perfekte balance mellem syre, sødme og lethed er denne tærte både en fryd for både øjet og ganen.

Det bedste ved det hele? Den kan nemt forberedes i god tid. Tærten kan laves dagen før, så du på selve aftenen blot skal lægge sidste hånd på med den imponerende brændte marengs. Den perfekte løsning til nytårsdesserten!

  • Mørdejen udgør en perfekt sprød base, der holder på den cremede lemoncurd. 

  • Lemoncurdens friske, søde, syrlige smag skaber en fantastisk balance mod marengsens sødme. 

  • Champagneeddiken fra Olivers & Co tilføjer elegante noter af champagne og en sødmefuld friskhed, der løfter tærten, og så sikrer den at marengsen får en stabil, blank konsistens. 

  • Vaniljen i marengsen giver en aromatisk sødme, der balancerer tærten perfekt og komplimenterer champagneeddiken utrolig godt. 

  • Citronolien fra Olivers & Co er et smagsmæssigt must. Den fremhæver citronsmagene i tærten så skønt og lægger sig som en fløjsblød fornemmelse i munden.

Med den her citrontærte får du en dessert, der smager lige så godt, som den ser ud. Men den er ikke kun smuk at se på, den er også nem at forberede enten dagen forinden eller flere timer inden servering. Både mørdej og lemoncurd kan laves dagen før, og marengsen kan sprøjtes og brændes lige før servering. 

Server citrontærten med et glas demi sec mousserende vin eller champagne. Dens friskhed og lethed står fantastisk til nytårets bobler, og dens visuelle elegance er også med til at skabe skønne, festlige rammer for årets sidste aften. 

Vi har samlet opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 30 min.
Tilberedningstid: 1 t.
I alt: 1,5 t. inkl. køle- og bagetid

Nok til 10 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

MØRDEJ

  • 230 g hvedemel

  • 60 g flormelis

  • Et nip salt

  • 140 g koldt smør

  • 1 æg

LEMONCURD

  • 2 æg

  • 2 blommer

  • 130 g sukker

  • 1,5 dl citronsaft

  • Skal af 1/2 citron

  • 2 tsk majsstivelse 

  • 70 g koldt smør

MARENGS

  • 4 pasteuriserede æggehvider/128 g 

  • 220 g sukker

  • 2 tsk majsstivelse

  • 1 tsk vaniljepulver/-sukker

  • 2 tsk champagneeddike fra Olivers & Co 

TOPPING

HVORDAN LAVER DU DEN:

  1. Begynd med mørdejen. Rør hvedemel, flormelis og salt sammen i en skål. 

  2. Skær smørret ud i mindre tern og smuldr det sammen med blandingen i skålen med fingrerne, til det ligner brødkrummer.

  3. Pisk ægget sammen i seperat skål og tilsæt det lidt ad gangen indtil dejen kun lige akkurat hænger sammen. 

  4. Form dejen til en kugle, pak den ind i film eller en frysepose og læg den på køl i 30 min. 

  5. Lav i mellemtiden lemoncurden. Rør æg, æggeblommer, sukker, citronsaft, citronskal og majsstivelse sammen i en lille gryde.

  6. Kog det langsomt op under omrøring til det tykner (det kan tage et par minutter) og tag det så af varmen. 

  7. Skær smørret i små stykker, tilsæt det lidt ad gangen og rør det ud i curden, til det er cremet og ensartet. Si det over i en skål og sæt det på køl. 

  8. Bag nu mørdejen. Forvarm din ovn på 180 graders varmluft. 

  9. Smør din tærteform (Ø24) og rul mørdejen ud til den er ca. 0,5 cm. tyk. Læg dejen i tærteformen og skær den til så den får en skarp kant. Prik huller i dejen med en gaffel, læg et stykke bagepapir i og hæld ris, tørre bønner eller lign. ned i bagepapiret for at holde bunden nede.

  10. Blind-bag først mørdejen i 20 min., fjern så bagepapiret og ris/bønner og bag den i ca. 8 min. til den er mørk og gylden. Lad den så køle helt af. 

  11. Sæt mørdejen på dit serveringsfad og fordel lemoncurden i bunden. Sæt den så på køl imens du laver marengsen. 

  12. Pisk æggehviderne til bløde toppe. Det tager ca. 4-5 min.

  13. Fortsæt piskningen og tilsæt 1 spsk sukker ad gangen hver 15. sekund. Det tager også ca. 4-5 min. 

  14. Tilsæt så majsstivelse, vaniljepulver/-sukker og champagneeddike fra Olivers & Co og pisk videre et par minutter til marengsen er sej og glat.  

  15. Fordel marengsen på tærten, sørg for der kommer højde på og lav så små fordybninger i marengsen, hvor du kan hælde citronolie og champagneeddike i. 

  16. Men brænd først marengsen med en creme brulee brænder og hæld så nænsomt lidt citronolie og champagneeddike i fordybningerne.

  17. Velbekomme! 

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

SERVERING OG OPBEVARING Du kan sagtens lave både mørdej og lemoncurd dagen i forvejen og opbevare det på køl hver for sig. Men vi vil anbefale først at “samle” tærten og piske marengsen så tæt på servering som muligt. Men det kan godt gøres 4-5 timer i forvejen
KOLDT SMØR Det er vigtigt, at smørret du bruger til mørdejen er helt koldt, så mørdejen ikke bliver for blød, når du arbejder med den. Tag det derfor først ud af køleskabet 5 min. inden du skal bruge det. 

Forrige
Forrige

Hasselback butternut squash med feta-basilikumcreme og smørstegte hasselnødder med salvie og tranebær

Næste
Næste

Glutenfri pastasalat med bagt palmekål, sød kartoffel, feta, rucola og ristede kerner