Små gulerodskager med citronfrosting og karameliserede nødder
Er der noget bedre end en klassisk svampet gulerodskage med blød frosting på toppen? Så skulle det lige være, en svampet gulerodskage, med blød frosting på toppen og nødder karameliserede i honning, samt et strøj af smukke spiselige blomster.
Gulerodskagen er én af mine yndlingskager. Den er nem at lave, smager simpelthen bare vidunderligt og så falder den i alles smag - derfor er det også tit dén jeg vender tilbage til, når jeg eksempelvis skal bage til gæster.
Nedenfor finder I en opskrift, der både fungerer til én stor kage eller flere små. De små kan laves til receptioner, kageborde til diverse fester, anledninger der kalder på små anretninger eller blot hvis du har lyst til at bage små kager i stedet for store.
Jeg har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som er handy at kende til ved bagningen. God fornøjelse!
Husk, at jeg poster mange af mine opskrifter (denne opskrift inklusiv) i videoformat på min Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.
Forberedelsestid: 20 min.
Tilberedningstid: 17 min. (små) 40-45 min. (stor)
I alt: 37 min. (små) 60-65 min. (stor)
OBS. Opskriften kan også sagtens bruges til én stor kage
Nok til 1 stor kage eller 23 små (bagt i forme af størrelsen: 3x8 cm)
HVAD SKAL DU BRUGE:
DEJ
200 g smør (plante eller normal)
150 g sukker
100 g brun farin
4 æg
200 g hvedemel
60 g havregryn
3 tsk bagepulver
3 tsk kanel
1 tsk salt
4-5 gulerødder (ca. 350 g)
FROSTING
2 tsk vaniljesukker
200 g flormelis
150 g flødeost
150 g blødt smør (stuetemp.)
Skal af 1 citron
NØDDER
60-70 g nødder
2 spsk honning
Skal af 1 citron
Nip flagesalt
PYNT
Spiselige blomster (valgfrit)
HVORDAN LAVER DU DEN:
Forvarm din ovn på 175 graders varmluft. Riv gulerødderne groft.
Pisk smør, sukker og brun farin sammen til det bliver luftigt og ikke er grynet. Pisk derefter æggene i ét ad gangen.
Rør derefter de revne gulerødder i.
Rør de tørre ingredienser sammen i en skål (mel, havregryn, bagepulver, kanel og salt) og rør dem derefter i de våde ingredienser.
Hvis dejen føles ”for tør” eller ”for kompakt”, kan du tilsætte lidt havremælk.
Smør så dine bageforme (hvad end de er små eller én stor) med fedtstof (smør, olie mm.) Bruger du små forme, så hav in mente at dejen vil hæve, så fyld dem ikke helt op.
Bager du i de små forme, er bagetiden 15-17 min. ved 175 graders varmluft. Bager du én stor kage er bagetiden 40-45 min. ved 175 graders varmluft.
Kagerne er færdige, når du kan stikke en kniv igennem og der ikke sidder dej på kniven.
Lad kagerne køle helt af inden du pynter dem med frosting, nødder og spiselige blomster.
Mens kagerne bager, lav da nødderne og frostingen.
Hak nødderne groft, rist dem lidt på panden og tilsæt så honning, citronskal og salt. Vend nødderne rundt under svag varme og tag dem så af, når de er godt karameliseret. Lad dem køle af.
Til frostingen pisker du ingredienserne sammen, men pisk ikke for hårdt, da det kan ødelægge strukturen og gøre frostingen tynd og flad. Stil den efterfølgende i køleskabet, så den kan forblive kold og ”fluffy”.
Pynt efterfølgerne kagen/kagerne og nyd dem!
OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER
DEJ Sørg for at smørret er tæt på stuetemperatur inden du pisker den sammen med de angivne ingredienser.
FROSTING Det er vigtigt, at alle dine ingredienser til frostingen er stuetempereret før du laver frostingen, ellers kan den bliver grynet eller tynd. Er den for tynd kan du forsøge, at putte lidt ekstra flormelis i og så stille den i køleskabet til den bliver helt koldt, så den sætter sig igen.