Krydderkage med appelsin, misokaramel og valnødder

Den her svampede julekrydderkage med appelsin og misokaramel er indbegrebet af efteråret og julens hyggelige stemning og vidunderlige smage. Krydret med varme noter af kanel, kardemomme og ingefær og toppet med en unik kombination af frisk appelsin og rig misokaramel, bliver hver bid en så skøn oplevelse. Appelsinens friske sødme og misokaramellens dybe umami balancerer hinanden og gør denne kage til noget helt særligt.

De klassiske julede krydderier tilføjer en dybde og varme, som skaber den perfekte, velkendte smag af jul. Appelsinens friske citrusnoter passer skønr til den krydrede kage og tilføjer en syrlig og sød kontrast, der både komplementerer og opfrisker smagen. Filetter af appelsin som pynt giver også kagen både farve og friskhed. Misokaramellen er en spændende og SÅ lækker tilføjelse, der giver dybde og en let saltet umami-smag, som harmonerer med krydderkagens sødme og varme. Misoens lette salte samg gør karamellen kompleks og spændende, hvilket gør den til en unik og smagfuld topping til julekagen.

Den her svampede julekrydderkage med appelsin og misokaramel er altså en perfekt fusion af klassiske julede smage og moderne twists. De varme krydderier skaber den velkendte, hjemlige juleduft, mens frisk appelsin og misokaramellens let saltede smag gør kagen både unik og luksuriøs.

Vi har samlet opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 15-20 min.
Tilberedningstid: 50-55 min.
I alt:
 1 t.

Nok til 10 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

KAGE

  • 100 g hasselnøddesmør eller mandelsmør (stuetemp.)

  • 200 g smør (stuetemp.)

  • 160 g sukker

  • 65 g brun farin

  • 3 æg (stuetemp.)

  • 260 g hvedemel

  • 2 tsk bagepulver

  • 1,5 spsk kanel

  • 1,5 tsk kardemomme

  • 1,5 tsk ingefær

  • 0,5 tsk salt

  • 2,5 dl kefir (stuetemp.)

MISOKARAMEL

  • 200 g sukker

  • 80 g smør (stuetemp.)

  • 1,5 dl fløde (stuetemp.)

  • 40 g lys miso (stuetemp.)

TOPPING

  • 3-4 appelsiner

  • En håndfuld hakkede valnødder

HVORDAN LAVER DU DEN:

KAGEDEJ

  1. Forvarm din ovn ved 180 graders over- og undervarme.

  2. Begynd med dejen til kagen. Pisk nøddesmør sammen med smør, sukker og brun farin til det er luftigt. Tilsæt så ét æg ad gangen og pisk grundigt mellem hver æg.

  3. Tilsæt derefter hvedemel, bagepulver, kanel, kardemomme, ingefær og salt og pisk dejen godt sammen. Dejen kan føles lidt tør og tung her, men det løser sig, når du tilsætter kefir.

  4. Tilsæt kefiren og pisk dejen sammen. Hæld den så i en rugbrødsform beklædt med bagepapir og bag kagen i 50-55 minutter ved 180 graders over- og undervarme.

MISOKARAMEL

  1. Lav i mellemtiden misokaramellen.

  2. Hæld sukker på en pande, så det er fordelt jævnt. Skru så op på medium varme og lad sukkeret smelte ganske langsomt uden at røre i det (det kan godt tage 10-12 min.). Når det er ved at være helt smeltet, må du gerne røre det lidt rundt og evt. skrue lidt op for varmen, hvis det ikke er helt smeltet.

  3. Skru så ned for varmen igen, lige under medium varme, og tilsæt smørret under omrøring. Det kan godt boble en masse, så vær opmærksom på det.

  4. Når det er helt inkorporeret, tilsætter du fløden også under omrøring.

  5. Når det er helt inkorporeret, tilsætter du misoen og rører det sammen til en flydende karamel.

  6. Lad det køle en anelse af, inden du heller det i en lufttæt beholder. Lad det evt. køle af i køleskabet uden låg, mens kagen bager færdig.

TOPPING

  1. Filetter så appelsinerne og rist evt. valnødder lidt på en pande til de gyldner.

SAML KAGEN

  1. Når kagen er færdigbagt - test at du kan stikke en kniv igennem den uden at der sidder dej på kniven - lader du den køle lidt af inden servering. Du kan også lade den køle helt af i køleskabet inden servering.

  2. Server kagen med misokaramellen, appelsinfiletterne og valnødder på siden som en “byg selv” eller anret stykkerne med toppingen på. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

STUETEMPERATUR Både til kagedejen og til misokaramellen er der ingredienser, der skal være stuetempereret. Vær derfor opmærksom på at stil disse ingredienser ud på køkkenbordet 1 times tid inden du skal lave kagen og karamellen.

LAV PÅ FORHÅND Du kan sagtens lave kagen og misokaramellen dagen inden servering. Blot opbevar det i køleskabet.

GLUTENFRI For en glutenfri kage brug glutenfri mel og glutenfri miso.

LAKTOSEFRI Hvis du ønsker en laktosefri kage, kan du bruge laktosefri smør, kefir og fløde.

Forrige
Forrige

Risalamande kage med vaniljecreme og kirsebærsovs

Næste
Næste

Græskarkage med chokolade, chokoladeganache og olivenolie