Risalamande kage med vaniljecreme og kirsebærsovs

Risalamande er en kæmpe favorit her på matriklen. Og den her opskrift på risalamande-kage er en hyldest til den elskede juleklassiker - men bare lige i en moderne kageversion. Med noter af mandel, marcipan, kirsebærsovs og en silkeblød vaniljecreme indfanger kagen essensen af dansk jul i hver bid. Kagen kombinerer den bløde og saftige bund med julede noter af mandel og kirsebær, mens den cremede topping af hvid chokolade og vanilje tilføjer elegance og sødme. Med kirsebærsovs som prikken over i’et får kagen en smagfuld balance, der emmer af hygge og julestemning. Den er perfekt at servere for dine gæster i juletiden!

Den bløde kagebund har masser af sødme og saftighed. Marcipanen forstærker den karakteristiske mandelsmag, der gør kagen til en ægte hyldest til risalamande. Mandelaromaen/-likøren tilføjer dybde og et aromatisk strejf, som leder tankerne hen på klassisk julebag. De små lommer af syrlig-sød kirsebærsmag giver et lækkert modspil til den søde bund. Når de vendes i mel, sikres det, at de ikke synker til bunds under bagningen. Mandlerne giver et let knas og et hint af julens ristede nøddenoter. Vaniljecremen lavet af hvid chokoladeganache og fløde smelter på tungen og giver et elegant modspil til den intense kagebund. Kirsebærsovsen er selve sjælen af risalamande-traditionen og giver kagen en syrlig, frugtig kontrast til den rige kagebund og den søde vaniljecreme.

Risalamande-kagen er ideel som et festligt indslag til julefrokoster og adventssammenkomster. Server den med en kop gløgg eller varm kakao for at fuldende julestemningen. Og så bringer kagen både nærvær og hygge til bordet – præcis som julen handler om.

Vi har samlet opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 10 min. + 4 t. hviletid (vaniljecremen)
Tilberedningstid: 50-60 min.
I alt:
 Ca. 1 t. + 4 t. hviletid

Nok til 10 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

DEJEN

  • 200 g smør (stuetemp.)

  • 180 g sukker 

  • 130 g marcipan (stuetemp.)

  • 4 æg (stuetemp.)

  • 90 g hvedemel 

  • 0,5 tsk salt 

  • 1 spsk mandelaroma ell. mandellikør 

  • 100 g kirsebær fra sovsen* vendt i 20 g mel (ca 1 spsk)

  • 50 g mandler 

VANILJECREME

  • 200 g hvid chokolade

  • 3 dl piskefløde

  • 1 vaniljestang

TOPPING

  • 1-2 tsk kirsebærsovs på hvert stykke 

HVORDAN LAVER DU DEM:

MIN. 4 TIMER INDEN

  1. Lav den hvide chokoladeganache klar min. 4 timer inden du skal bruge den, så den kan sætte sig.

  2. Hak chokoladen fint og put den i en skål.

  3. Put fløde i en lille gryde sammen med vaniljekorn fra vaniljestangen og selv vaniljestangen.

  4. Kog det op under omrøring og hæld det så direkte over den finthakkede chokolade (undtagen vaniljestangen, men behold den!).

  5. Rør så godt rundt, så chokoladen smelter sammen med vaniljefløden. Put vaniljestangen ned i og læg så et stykke plast helt tæt ned til ganachen og stil den på køl.

KAGEN

  1. Stil smør, marcipan og æg ud på køkkenbordet en time inden du skal lave kagen.

  2. Forvarm så din ovn på 180 graders varmluft.

  3. Pisk smør og sukker sammen til det bliver luftigt.

  4. Riv marcipanen groft i og pisk det med.

  5. Pisk derefter ét æg i ad gangen, så dejen ikke skiller.

  6. Sigt hvedemel i og kom også salt og mandelaroma/mandellikør i og pisk det godt sammen.

  7. I en seperat skål vender du kirsebærerne fra kirsebærsovnen i melen sammen med grofthakkede mandler.

  8. Vend det derefter godt rundt i dejen med en dejskraber.

  9. Beklæd en rugbrødform med bagepapir, hæld dejen i og bag kage i 50-60 min. til du kan stikke en kniv ned i midten og der kun sidder ganske lidt dej tilbage på den.

  10. Tag den ud og lad den køle helt af.

  11. Lav vaniljecremen inden servering. Pisk den hvide chokoladeganache til en luftig creme. Bare rolig, hvis den virker tynd i starten, så bare pisk et par minutter, så tykner den - men pas på den ikke skiller.

  12. Skær kagen ud i skiver og brug en tyl eller en frysepose med hul i og sprøjt vaniljecremen ud på midten af kagestykkerne. Brug en våd teske til at lave en fordybning i midten og fyld et par tsk kirsebærsovs i.

  13. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

SKILT VANILJECREME Kommer du til at piske vaniljecremen for meget, så den skiller, kan du røre en lille smule fløde i.

GLUTENFRI Brug glutenfri hvedemel for en glutenfri opskrift.

LAKTOSEFRI Brug laktosefri chokolade, smør og fløde for en laktosefri version.

Næste
Næste

Krydderkage med appelsin, misokaramel og valnødder