De nemmeste boller
Der er intet bedre end friskbagte boller - hvad end det er om morgenen i hverdagene, weekenderne, til frokost eller som aftensnack med en kop skøn te på siden.
De her boller er nemme og hurtige at smække sammen, de kræver minimal arbejdstid og meget få ingredienser. De skal enten hæve 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet. Du kan forberede dem dagen inden de skal bages eller blot et par timer inden. Bare husk at justér mængden af gær (se under opmærksomhedspunkter nederst i opskriften).
Bollerne er baseret på en blanding af hvedemel og grahamsmel som giver en smagfuld og fyldig krumme. Bollerne er derfor ikke kun enkle at tilberede, men også fyldt med skøn næring, der giver dig energi til dagen. Krummen har en skøn konsistens og ved at bage bollerne med vand i ovnen, sikrer du også en skøn sprød skorpe på ydersiden.
Du kan enten bruge en røremaskine eller bar håndkraft når du rører dejen sammen. Den egner sig perfekt til begge dele. Rigtig god fornøjelse!
Jeg har samlet opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til inden du går i gang.
Husk, at jeg poster mange af mine opskrifter i videoformat på min Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.
Forberedelsestid: 10 min.
Tilberedningstid: 2. t hævetid 20 min. bagetid
I alt: 2,5 t.
Nok til 9 stk
HVAD SKAL DU BRUGE:
6 dl hvedemel
4 dl grahamsmel
5 dl vand
1 spsk salt
20 g gær
HVORDAN LAVER DU DEM:
Opløs gæret i vand
Tilsæt derefter de resterende ingredienser og rør dejen godt sammen i 5 min. enten ved håndkraft eller i en røremaskine. Konsistensen på dejen skal være flydende.
Lad dejen hæve overdækket et lunt sted i 2 timer.
Forvarm din ovn ved 220 graders varmluft.
Brug to skeer til at fordele dejen til 9 boller på en bageplade. Bag så bollerne ved 220 graders varmluft i 20-22 min.
For at give bollerne en endnu sprødere overflade, kan du sætte et ovnfast fad med vand i ind i ovnen under bollerne, for at genere damp under bagningen.
Afkøl bollerne på en rist og nyd dem med smør, ost, hummus, avocado eller hvad end du drømmer om.
Velbekomme!
OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER
GÆR OG HÆVETID Du kan nøjes med kun at bruge 10 g gær, hvis dejen skal hæve i køleskabet henover natten. Men skal dejen kun hæve et par timer på køkkenbordet, vil jeg anbefale at bruge 20 g.
VAND UNDER BAGNING Jeg plejer at fylde et ovnfast fad med 4-5 dl vand under bagningen, så overfladen på bollerne bliver skønt sprøde.
NEDFRYSNING Husk at du sagtens kan fryse bollerne ned, hvis ikke du når at spise dem. Så kan du altid tage dem op når anledningen melder sig.
HOLDBARHED De holder sig fint i en pose et par dage, men de bliver lidt tørre på dag 2. Du kan evt. duppe med dem lidt vand og varme dem i ovnen for at genskabe den sprøde overflade og bløde krumme.