Pavlova med vaniljecreme og lemoncurd
Luftig, sprød og silkeblød – denne pavlova med vaniljecreme og lemoncurd er en himmelsk dessert, der kombinerer knasende marengs, cremet fyld og friske bær i en perfekt balance af sødt og syrligt.
Den sprøde marengs danner en luftig base, der smelter på tungen, mens den fløjlsbløde vaniljecreme og den cremede lemoncurd tilfører både fylde og friskhed. Den er toppet med ristede mandler, chiafrø og honning, som giver en skøn crunch, og blåbær samt spiselige stedmoderblomster tilfører et elegant, farverigt finish.
Alt kan forberedes i god tid, så du blot skal samle pavlovaerne lige inden servering – ideelt til festlige anledninger, fødselsdage eller en skøn dessert til kaffen.
Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.
Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.
Forberedelsestid: 30 min.
Tilberedningstid: 75 min. + 2 t afkølingstid
I alt: ca. 3,5 t.
Nok til 8 pers.
HVAD SKAL DU BRUGE:
MARENGS
3 æggehvider / ca. 96 g
140 g flormelis / 150 g sukker
1,5 tsk. majsstivelse
1 tsk vaniljesukker
1 tsk hvidvinseddike eller æblecidereddike
VANILJECREME
1 tsk vaniljesukker
¼ liter piskefløde
150 g mascarpone
Skal af 1 citrusfrugt + saft af 1/2
1-2 spsk flormelis
LEMONCURD
Skal af 0,5 citron
0,50 dl citronsaft (ca. 1,5 citron)
60 g sukker
1 æg
40 g smør
Evt. 1 spsk maizena
CRUNCHY TOPPING
2 spsk mandler
1 spsk chiafrø
1 tsk honning
TOPPING
En håndfuld blåbær
Et par stedmoderblomster
HVORDAN LAVER DU DEN:
MARENGS
Lav først din marengs. Pisk æggehviderne stive, så de danner toppe.
Tilsæt så flormelissen/sukkeret lidt ad gangen, så det bliver ordentlig inkorporeret.
Tilsæt så majsstivelse, vaniljesukker og eddike. Pisk marengsen grundigt i 8-10 min. til den bliver sej, glat og glinsende.
Tegn 8 små cirkler på dit bagepapir. Drys lidt flormelis i midten af cirklerne og fordel marengsen inden for stregerne, så de er ca. 4.5 cm. høje. Lav en fordybning i midten så kanterne er lidt højere end midten.
Bag så marengsene i 50-60 min. ved 100 graders varmluft. Sluk derefter for ovnen og lad dem blive i ovnen til den er kølet ned. Det kan godt tage et par timer. Åbn evt. lågen efter OBS. Du kan sagtens lave marengsen op til 2-3 dage før de skal bruges. Se “opmærksomhedspunkter” for opbevaring.
LEMONCURD
Lav i mellemtiden lemoncurden. I en gryde pisker du citronskal, citronsaft, sukker og æg sammen.
Varm så op til middelvarme. Det må endelig ikke overstige 80 grader, så ender du med røræg i stedet.
Rør rundt konstant til det begynder at få godt med middel-varme, ca. efter 5 min.
Tilsæt så smør skåret i mindre tern og pisk videre, til det begynder at tykne.
Tilsæt evt. maizena, hvis den ikke begynder at tykne og pisk videre et par minutter til det begynder at tykne.
Tag så gryden af varmen og pisk videre til det har fået en tyk konsistens (husk dog, at det sætter sig yderligere, når det har været på køl).
Sigt lemoncurden over i en beholder og stil det på køl. Det kan holde sig i op til 8-9 dage.
CRUNCH
Rist mandler og chiafrø på en pande til det begynder at gyldne. Skru ned for varmen, tilsæt honning og rør det godt sammen. Læg det på en tallerken til afkøling. Når det er kølet ned, hakker du det fint og stiller til side.
SAML
Inden servering pisker du vaniljecremen sammen, fordeler dén og lemoncurden på de små pavlovaer og pynter med blåbær, crunchen og stedmoderblomsterne. Velbekomme!
OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER
FORBEREDELSE Marengsbundene og lemoncurden kan laves op til 2-3 dage før det skal bruges og opbevares i lufttætte beholdere. Crunchen kan sagtens laves dagen forinden og skal også opbevares i en lufttæt beholder. Vaniljecreme, bær og blomster bør forberedes lige før servering.
OPBEVARING Eventuelle rester kan opbevares i køleskabet, men marengsen vil miste sin sprødhed, hvis den opbevares med creme, curd eller toppings på.
LEMONCURD Du kan også bruge en færdiglavet, de smager bare ikke helt lige så godt hehe
GLUTENFRI Pavlovaen er naturlig glutenfri.
LAKTOSEFRI Brug laktosefri mascarpone, piskefløde os smør for en laktosefri version. Alternativt kan du bruge en laktosefri vaniljeskyr og røre den sammen med lidt vaniljesukker til den er sød som du ønsker og bruge dét i stedet for vaniljecremen.