Saftige svampedeller med hjemmelavet, røget mayo

Annonce | Indlægget er udgivet i samarbejde med Oliviers & Co

Nogle gange gør meget lidt en kæmpe forskel. Det er tilfældet med de her svampedeller, der har så meget dybde og umamismag. De her saftige svampedeller kombinerer dybe umamismage med en skøn balance af krydderurter, sprøde valnødder og den intense smag fra røget olivenolie og soya med sort hvidløg fra Oliviers & Co. De her to lækre smagsgivere løfter virkelig svampedellerne til et helt nyt niveau, og gør at hver en bid er fyldt med skønne, krydrede og umamipakkede nuancer. Dertil har vi lavet en hjemmerørt mayonnaise til at dyppe i. Den er lavet med Oliviers & Cos fantastiske juleolie og røgede olivenolie, som i kombination med hinanden giver en mayo med så meget dybde og en skøn grøn smag.

Svampedellerne er helt perfekte som et vegetarisk indslag på julebordet eller til julefrokoster, hvor du bestemt ikke går på kompromis med hverken smag, tekstur eller fylde. Særligt ikke hvis du serverer dem med den røgede, hjemmelavede mayo på siden. De to ting går så lækkert hånd i hånd! 

  • Den røgede olivenolie fra Oliviers & Co tilføjer en subtil røget dybde, der komplimenterer umamien fra svampene helt fantastisk. Den røgede olivenolie binder smagene sammen og giver et meget unikt, raffineret præg uden at overdøve de andre smage.

  • Soyaen med sort hvidløg fra Oliviers & Co tilfører en sødlig umami med karamelnoter, samtidig med den giver en skøn saltet smag, der balancerer svampedeller så dejligt. Det giver dem en kompleks smagsprofil, der gør svampedellerne u-i-mod-ståelige. 

  • Juleolien fra Oliviers & Co har vi brugt i den hjemmerørte mayonnaise sammen med den røgede olivenolie. De krydrede noter fra juleolien spiller så godt sammen med den røgede olivenolie og giver mayoen en fantastisk grøn og dyb smag, der bare går fantastisk til svampedellerne. 

  • Vi har brugt en blanding af portobello og brun champignon, for at sikre en både kødfuld tekstur og en dyb svampesmag.

  • Rosmarin, salvie og laurbærblade giver svampedellerne et aromatisk og jordnært strejf, som komplementerer svampenes umami virkelig skønt. 

  • De hakkede valnødder tilføjer en lækker knas og en nøddeagtig undertone, der går godt til de andre smage i svampedellerne. 

De her saftige svampedeller med røget olivenolie og soya med sort hvidløg fra Oliviers & Co er altså et vidunderligt bud på vegetariske “deller”, der er oplagte at servere til julefrokoster eller på julebordet. Vi håber meget, at du prøver dem!

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 15 min.
Tilberedningstid: 1 t. 15 min. (inkl. hviletid)
I alt: 1,5 t.
 

Nok til 25 stk. + et stort glas mayo 

HVAD SKAL DU BRUGE:

  • 80 g valnødder

  • 400 g rå kartofler

  • 1 porre

  • 250 g portobellosvampe

  • 150 g brun champignon

  • 3-4 kviste frisk rosmarin

  • 8 blade frisk salvie

  • 3 fed hvidløg

  • 8 laurbærblade

  • 1 tsk peber

  • 2-3 tsk salt

  • 4,5 dl havregryn

  • 1 dl laktosefri fløde

  • 5 spsk soya med sort hvidløg fra Oliviers & Co

  • 3 spsk røget olivenolie fra Oliviers & Co 

RØGET MAYO

HVORDAN LAVER DU DEM:

  1. Rist valnødderne på en pande så de får en gylden overflade. Sæt dem til side for at køle af. 

  2. Start med at skær kartofler, svampe og porre ud. Put det i en foodprocessor og blend det så det bibeholder en relativ grov tekstur.

  3. Hak rosmarin og salvie fint og steg det i en gryde i godt med olivenolie sammen med presset hvidløg.

  4. Tilsæt de blendede ingredienser og lad det stege et minuts tid.

  5. Bland så laurbærbladene i. OBS. de skal tages fra igen, så put dem i hele.

  6. Tilsæt 2 tsk salt og 1 tsk peber og lad det hele stege i 5-10 min. 

  7. Hak i mellemtiden valnødderne efter ønsket konsistens. 

  8. Tilsæt så havregryn, fløde, soya med sort hvidløg og røget olivenolie. Bland det hele godt sammen og lad det så hvile tildækket på køkkenbordet i min. 1 time, så smagene trækkes godt ud.

  9. Mens det hviler, kan du lave mayoen. Klæk ægget ned i dit stavblenderglas (eller et andet højt glas/plastikbeholder stavblenderen kan være i) og put så resten af ingredienserne ned til ægget. Sæt stavblenderen helt ned til bunden og puls så nogle gange, så du kan se, at væsken begynder at emulgere. Fortsæt sådan indtil næsten al olivenolien er inkorporeret og så kan du løfte stavblenderen lidt fra bunden og blende videre til du har en skøn og cremet konsistens. Opbevar mayoen på glas indtil brug.

  10. Efter hviletiden former du dellerne og steger dem på en pande i olivenolie og så er de klar til at blive nydt med den røgede mayo på siden. 

  11. Velbekomme! 

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

HVILETID Du kan sagtens lade “farsen” hvile længere end 1 time - og med fordel natten over i køleskabet. Jo længere hviletid, jo mere smag trækker du ud.
FORM DELLERNE Et tip kan være, at gøre dine hænder lidt våde når du skal forme dellerne til stegning, det gør det nemmere.
NEDFRYSNING Svampedellerne kan sagtens fryses ned og tages op igen ved lejlighed. 
GLUTENFRI Havregryn er naturligt glutenfrie, men da de produceres med andre glutenholdige råvarer, skal du købe glutenfri havregryn for at være på den helt sikre side for en glutenfrit variant. 
LAKTOSEFRI Svampedellerne er laktosefrie, så længe du bruger laktosefri fløde som i opskriften. 

Forrige
Forrige

Dadelkonfekt med chokolade, appelsin og ristede mandler

Næste
Næste

Krydderkage med appelsin, misokaramel og valnødder