Citronkage med mascarpone, lemoncurd og blåbærkompot

Annonce | Indlægget er udgivet i samarbejde med Langkilde & Søn

Frisk og elegant kage med masser af smag? Den her citronkage med mascarponecreme, lemoncurd og blåbærkompot forener syrligt, sødt og cremet i én smuk servering – perfekt at servere til dine gæster hvad end det er til brunch, som eftermiddagshygge eller som dessert efter et skønt måltid.

Den saftige kagebund er lavet med citronsaft og -skal, der giver kagen en naturlig friskhed og en let syrlig balance. Et strejf af vanilje og knasende birkes tilføjer både dybde og tekstur til dens luftige, men svampede konsistens.

Citronkagen toppes af en let og cremet mascarponecreme, pisket med citron, vanilje og flormelis – sødmefuld, men frisk. Ovenpå fordeles en blåbærkompot kogt på få minutter og en gylden lemoncurd, der giver en silkeblød kontrast til kagen.

Lemoncurden kan enten laves fra bunden eller erstattes med en god købt version, alt efter tid og lyst. Har du lidt ekstra tilovers, holder den sig fint i køleskabet og kan bruges på morgenbrød eller i andre desserter.

Citronkagen er nem at gøre både laktosefri og glutenfri, så alle kan være med – og den er lige så god dagen efter, hvis der skulle være rester.

En kage, der balancerer det friske og det søde – og som er lige så smuk at se på, som den er velsmagende at spise.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Med købt lemoncurd

Forberedelsestid: 10 min.
Tilberedningstid: 40-50 min.
I alt:
 50-60 min.

Med hjemmelavet lemoncurd

Forberedelsestid: 20 min.
Tilberedningstid: 40-50 min.
I alt:
 1 t. - 1 t. og 10 min.

Nok til 10 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

DEJ

  • 180 g sukker

  • Skal af 1,5 citron

  • 180 g smør (stuetemp.)

  • 3 æg (stuetemp.)

  • 1 dl citronsaft (ca. 2 store citroner) (stuetemp.)

  • 2 tsk vaniljesukker

  • 175 g hvedemel

  • 2 tsk bagepulver

  • 3 spsk birkes

BLÅBÆRKOMPOT

  • 80 g frosne blåbær

LEMONCURD 

  • Skal af 0,5 citron

  • 0,50 dl citronsaft

  • 60 g sukker

  • 1 æg

  • 35 g smør

MASCARPONECREME

  • 150 g mascarpone

  • 1,5 dl piskefløde

  • Saft af 1/2 citron

  • 50 g flormelis

  • 1 spsk vaniljesukker

HVORDAN LAVER DU DEN:

DEJEN

  1. Forvarm din ovn på 180 graders varmluft.

  2. I en stor skål blander du sukker og citronskal godt sammen, så du kan få frigivet så meget smag og aroma fra citronskallen som muligt.

  3. Skær så smør i små tern og pisk dem sammen med sukkeret.

  4. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk det godt sammen.

  5. Tilsæt citronsaften og pisk den grundigt i.

  6. Sigt vaniljesukker, mel og bagepulver i den våde dej og rør det godt sammen.

  7. Rør til sidst blå birkes i. Put så dejen i en smurt springform Ø21 cm og bag den i ovnen ved 180 graders varmluft i 40 min.

  8. Lav i mellemtiden lemoncurd og blåbærkompot.

LEMONCURDEN

  1. I en gryde pisker du citronskal, citronsaft, sukker og æg sammen.

  2. Varm så op til middelvarme (5-6/9). Det må endelig ikke overstige 80 grader, så ender du med røræg i stedet.

  3. Rør rundt konstant til det begynder at få godt med middel-varme, ca. efter 5 min.

  4. Tilsæt så smør skåret i mindre tern og pisk videre, til det begynder at tykne.

  5. Tag så gryden af varmen og pisk videre til det har fået en tyk konsistens (husk dog, at det sætter sig yderligere, når det har været på køl).

  6. Sigt lemoncurden over i et lufttæt beholder og stil det på køl.

BLÅBÆRKOMPOT

  1. Kog blåbærerne op i en lille gryde, skru så ned og lad det simre i 5-10 min.

  2. Hæld det over i en skål og stil det på køl.

MASCARPONECREMEN

  1. Lav mascarponecremen lige inde servering, når kagen er kølet helt af.

  2. Put alle ingredienserne i en skål og pisk det hurtigt sammen. Mascarponecremen sætter sig lynhurtigt, så pisk endelig ikke for meget.

  3. Smør mascarponecremen ud over kagen og læg 5-6 spsk lemoncurd og blåbærkompot rundt på cremen med en ske. Brug en kniv eller andet spidst til at lave et swirly mønster i cremen. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

GLUTENFRI Brug glutenfri hvedemel for en glutenfri version.

LAKTOSEFRI Brug laktosefri smør, mascarpone og piskefløde for en laktosefri version.

LEMONCURD Bruger du ikke det hele, kan du sagtens opbevare det på køl i op til 8-9 dage.

Forrige
Forrige

Lemon posset med 4 ingredienser