Chiagrød med forskellig topping
Sund og lækker morgenmad, der er nem at forberede? Got you. Prøv den her skønne chiagrød, som du kan toppe med alt fra hjemmelavet granola og æblekompot til hindbærkompot og mandelsmør. Opskriften er ideel til meal prep – lav en stor portion og nyd en hurtig, nærende morgenmad hele ugen.
Chiagrød: Kombinationen af chiafrø og havregryn giver en fyldig, cremet grød, som er rig på kostfibre, omega-3-fedtsyrer og protein.
Havremælk og honning: Det giver grøden en naturlig sødme og gør den laktosefri og vegansk. For en vegansk version kan du bruge akaciehonning.
Granola: En sprød topping med kanel, som giver både smag og tekstur til chiagrøden. Perfekt til at tilføje lidt knas og ekstra mæthed.
Æblekompot: Sødmefulde æbler kogt med vanilje og citron giver en frisk smag, som harmonerer perfekt med chiagrøden.
Hindbærkompot: Naturligt søde og syrlige hindbær, som bringer en flot farve og friskhed til retten.
Mandelsmør: Hjemmelavet mandelsmør, som tilfører en nøddeagtig, fyldig smag og et boost af sunde fedtsyrer og proteiner.
Du kan toppe med hvad end du har lyst og kombinere de forskellige toppings på kryds og tværs. Prøv fx en kombination af æblekompot, sprød granola og cremet mandelsmør. Vil du have ekstra smag og tekstur? Prøv også at tilføje friske frugter, kakaonibs, kokosflager, bipollen eller ekstra jomfru olivenolie.
Chiagrøden er perfekt til både morgenmad og mellemmåltider, og opskriften kan nemt tilpasses efter din smag og præferencer.
Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.
Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.
Forberedelsestid: 30 min.
Tilberedningstid: Natten over
I alt: 30-60 min. + hviletid natten over
Nok til 10-12 portioner
HVAD SKAL DU BRUGE:
CHIAGRØD
650 g havregryn
50 g chiafrø
2-3 tsk vaniljesukker eller -pulver
1 liter havremælk
45 g flydende honning
0,75 l vand
GRANOLA
400 g “rå” musli uden rosiner eller lign.
2-3 spsk honning
2-3 tsk kanel
Et nip salt
ÆBLEKOMPOT
500 g æbler
2,5 tsk vaniljesukker
Saft af 0,5-1 citron
HINDBÆRKOMPOT
250 g hindbær
MANDELSMØR
500 g mandler
0,5-1 tsk salt
HVORDAN LAVER DU DET:
CHIAGRØD
Bland alle ingredienserne sammen i en skål/beholder og lad det stå i køleskabet natten over. Du kan selvfølgelig smage det til og tilpasse sødmen så den passer til dig.
GRANOLA
Vend müsli i honning og og kanel og bag det ved 180 grader i 20-30 min. til det gyldner. Vend det halvvejs og tjek til det løbende. Lad det køle helt af og opbevar det i en lufttæt beholder.
ÆBLEKOMPOT
Skær æblerne ud i mindre tern og kom dem i en gryde med vaniljesukker, citron og 3-4 spsk vand. Sæt låg på, kog det op og lad det så simre-koge i ca. 30 min. eller til æblerne er helt bløde. Du kan beholde det som det er eller purere det lidt med en stavblender.
HINDBÆRKOMPOT
Kom hindbærerne i en lille gryde og kog dem ind i 8-10 min. Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet.
MANDELSMØR
Forvarm din ovn på 180 graders varmluft.
Fordel mandlerne ud på en bageplade og bag dem i 8-10 min. Det er meget forskelligt fra ovn til ovn hvor lang tid de skal have. Hold godt øje med at de ikke bliver for mørke, så får mandelsmørret en bitter smag. De skal dufte bagt, men ikke brændt.
Lad så mandlerne køle af og blend dem derefter i en blender. Også her varierer tiden alt afhængig af hvor kraftig din blender er. Der kan gå alt mellem 2-15 min. Mandlerne bliver først krymlede, men langsomt begynder de at frigive deres olier og bliver mere og mere og flydende og cremet.
Stop når du har den ønskede tekstur, tilsæt lidt salt og blend det i kort. Smag til! Opbevar i en lufttæt beholder i køleskabet eller på køkkenbordet i -2-3 uger.